Hoe neem je fietsen mee op de campervan?
ontbreken! Even snel naar de bakker, een ritje naar de stad of een rondje mountainbiken
in de omgeving. Met fietsen bij de hand, kan je de campervan eens laten staan
en er op eigen kracht op uit trekken. Maar hoe neem je je fietsen nu best mee?
Fietsen in de campervan
Campervans worden steeds beter en praktischer uitgedacht in functie van het veilig kunnen meenemen van fietsen. In de meeste modellen kan je de twin bedden opklappen om ruimte te maken voor de fietsen of andere bagage. Nadeel is dat je de fietsen er wel uit moet halen als je wilt slapen. De slimste uitvoering is een tweepersoons hefbed achteraan. Zo kan je het bed altijd gebruiken, op om het even welke hoogte en kan je de fietsen dus ook ’s nachts in de camper bewaren. Dit systeem is al beschikbaar bij Adria, Knaus en Dreamer! En ook hier kan de Thule VeloSlide heel handig zijn: je kan de fietsen gemakkelijk inladen en stevig vastzetten, wat een veilig transport garandeert.
Tip: controleer zeker op voorhand of je fietsen in de campervan passen. Blijken je fietsen niet te passen? Dan kan je (elektrische) plooifietsen aanschaffen of een fietsenrek op de achterkant van de camper laten monteren.
Fietsenrek op het chassis van de van
Een andere hele goeie optie zijn fietsenrekken die gemonteerd worden op het chassis van de van. MEMO-Europe ontwikkelt fietsenrekken voor camperbusjes. Dit rek wordt gemonteerd op het chassis van de van. En het beste van al: dit zijn de enige rekken waarbij je in je koffer kan zonder de fietsen eraf te moeten halen, heel handig. Dankzij een scharnier kan je het rek immers opzij zwaaien met de fietsen er nog op. Bovendien heb je keuze tussen rekken met de scharnieren aan de rechterkant of rekken met scharnieren aan de linkerkant, afhankelijk van wat jij handiger vindt. Met het scharnier aan de rechterkant, zwaait het rek naar rechts, wat veiliger is als je geparkeerd staat langs de kant van de weg. Met het scharnier aan de linkerkant, zwaait het rek naar links en hoef je niet telkens om het rek heen te lopen om in de koffer te kunnen. Ook bij de James Cook met slide out komt dit rek geweldig goed van pas.
Fietsenrek op de trekhaak van de campervan
Heb je nog geen trekhaak, dan kunnen onze techniekers er zeker één installeren voor jou tegen een redelijke prijs. Voor grote motorhomes komt er een versterking van het chassis bij kijken, waardoor deze optie heel wat duurder zal uitvallen. Maar bij campervans is dat niet nodig, waardoor de trekhaak een bijzonder interessante optie is. Houd er wel rekening mee dat je terug naar de keuring moet als je een trekhaak op je wagen laat zetten.
Tip: bestel de trekhaak meteen bij de nieuwbestelling van je camper en deze wordt automatisch mee gekeurd bij de eerste keuring, waardoor je de kosten voor een extra keuring uitspaart.
Eens je een trekhaak hebt, dan kan je gemakkelijk hetzelfde systeem gebruiken dat je op een gewone wagen zet. In onze webshop vind je fietsenrekken van Thule en van Uebler , die je gemakkelijk en veilig op je trekhaak kan installeren. Houd er wel rekening mee dat je de kofferdeuren niet meer kan openen eens de fietsen op het rek staan (ook niet met een neerklapbaar rek zoals op de foto).
Fietsenrek op de achterwand van de campervan
Als allerlaatste optie zijn er ook nog de fietsenrekken die aan één van de twee deuren hangen, zodat je gemakkelijk in de koffer kan zonder de fietsen eraf te moeten halen. Voor de typische Volkswagenbusjes met een achterklep kofferdeur, is dit Thule Wanderway fietsenrek een populair product: handig en betaalbaar. Let toch wel op bij het openen van de (koffer)deuren, waaraan het fietsenrek hangt. Regelmatig zien wij schade wanneer de deuren gebruikt worden bij te zware belasting. Best haal je dus de fietsen eraf voordat je de deur opent, want anders bestaat de kans dat je de scharnieren of pompen overbelast, al is het maar een keertje op een kiertje.
Tip: haal de batterij van de e-bikes voor het transport, dat maakt ze een stuk lichter.
Verplichte signalisatie
Als je fietsenrek achterop de camper hangt (dus niet als het op een trekhaak staat), is het verplicht om er een signalisatiebord op te hangen. Om de fietsen te beschermen van weer en wind kan je een fietshoes gebruiken. Zo onttrek je de fietsen ook aan het oog van eventuele dieven.
Technische ervaring bij Vanomobil
Ben je van plan om je een fietsendrager aan te schaffen? Dan neem je best even contact op met onze dienst na verkoop. Onze technische specialisten hebben al jarenlange ervaring met het adviseren en monteren van fietsendragers. Bovendien kunnen ze elke montage gemakkelijk afstemmen op jouw specifieke situatie. Zo hebben we al een aantal speciale uitvoeringen gedaan.