Waar op letten als je vers water tankt in je campervan?
Waar moet je op letten als je vers water tankt in je campervan?
Water in de verswatertank, “een schone zaak?”
Water, iedere buscamper is uitgerust met een verswatertank en een afvalwatertank waarbij de verswatertank meestal geplaatst wordt binnen in de campervan onder in de zithoek of het bed. Deze worden zo geplaatst om het bevriezen van het water binnen je camper tegen te gaan. De verswatertank kan meestal gemakkelijk bijgevuld worden via een opening aan de buitenwand van de camperbus. De afvalwatertank daarentegen bevindt zich meestal onderin de motorhome wat ideaal is om deze gemakkelijk te ledigen op de voorziene plaatsen. Meer en meer worden de avalwatertank geplaatst in de dubbele (technische) bodem of voorzien van een verwarmingselement om hier ook bevriezing tegen te gaan.
Het is echter niet aangeraden om het water te drinken uit uw verswatertank. Water dat stilstaat bederft en kraantjeswater waarmee je de tank vult is niet in alle landen even drinkbaar en kan daardoor leiden tot darmproblemen of erger. Om dit te voorkomen vraagt de verswatertank wat verzorging en onderhoud.
Enkele tips tijdens de reis met je gehuurde of gekochte campervan;
- Werk hygiënisch, spoel bij gebruik van een vulslang deze eerst goed door en maak het uiteinde schoon met zeep, afwasmiddel of een chloordoekje. (Sommige mensen gebruiken de vulslang ook om de wc cassette te reinigen!).
- Gebruik bij voorkeur U eigen waterslang, maar dat kan niet overal.
- Vul daarna pas de watertank. Laat bij het vullen geen vuil in de watertank van je camperbus terechtkomen.
- Berg de vulslang op in een donkere ruimte om algengroei tegen te gaan.
- Water in een tank van je motorhome is bederfelijk en kan een bron van bacteriën worden. Het is daarom raadzaam de tank om de drie á vier dagen geheel af te laten en met vers drinkwater te vullen en dit vooral als je geen extra conservering product gebruikt in je tank.
- Gebruik de boiler in de camper altijd op 60 graden om de gevreesde legionella bacteriën te vermijden.
Het drinkwater dat in België uit de kraan komt is volledig betrouwbaar. Zodra u het echter gaat opslaan in de verswatertank dan kan dit water bacteriologisch onbetrouwbaar worden door het binnendringen van vuil en bacteriën.
Goed onderhoud van de tank van je motorhome kan reeds een aantal problemen voorkomen maar conserveringsmiddelen gebruiken om tijdens de reis je water fris en drinkbaar te houden zijn aan te bevelen.
Degelijke en gemakkelijk te gebruiken conserveringsmiddelen zijn de producten van Katadyn®, WM aquatec® en Dr. Keddo®.
Alle producten zijn beschikbaar in de Vanomobil shop
Katadyn® bied het gekende Micropur® aan in verschillende formaten en toedieningwijzen;
Katadyn® MC1000F is een vloeibare solutie (1ml per 10L water) ideaal is voor op vakantie. Micropur® inactiveert bacteriën in water , tanks en leidingen. Micropur® is ecologisch vriendelijk en houd het water vrij van bacteriën, algen en geuren. De aanwezige zilverionen houden het water goed tot en met 6 maanden. Contact tijd is 2h en het product blijft 5 jaar goed na productie datum. (15 euro/stuk)
Katadyn® MC10T is een gelijkaardig product gebaseerd op zilverionen maar dan in pilvorm. Dit is een doos met daarin 40 waterzuiveringspilletjes die werken op basis van zilverionen en daardoor geen chloorsmaak achterlaten. Per pil kun je 1 liter water zuiveren van bacteriën. Werkzaam na 2 uur. Dit is eigenlijk vooral aan te raden om waterreservoirs (voor een periode tot zes maanden) zuiver te houden en is dus eerder een waterconservatie product in plaats van een waterzuivering product. (27,5 euro/doos)
Katadyn® MC100P is een gelijkaardig product gebaseerd op zilverionen maar dan in poedervorm. Dit is een doos met daarin 10 zakjes die werken op basis van zilverionen en daardoor geen chloorsmaak achterlaten. Per zakje kun je 100 liter water zuiveren van bacteriën. Werkzaam na 2 uur en dit voor een periode tot zes maanden. (25 euro per verpakking)
Alternatieven zijn de producten van WM aquatec® en Dr. Keddo®
WM aquatec® silvertex is een tevens een product gebaseerd op zilverionen. Met het Silvertex-systeem wordt het drinkwater beschermd tegen kiemen en is betrouwbaar en dit zonder dagelijks toevoegen van chemische substanties. Zuivere zilverionen (Ag+) inactiveren of doden de bacteriën, virussen en kiemen. 100% chloorvrij, slechts één maal per jaar vervangen. (55 euro per stuk)
Dr Keddo Silberkugel® is een nieuwer product tevens gebaseerd op zilverionen voor tanken tot 300L. De zilverkogel wordt eventueel opgehangen met het bijgeleverde bevestiging oog en nylondraad. Na 6 uur kan het behandelde water als drink water gebruikt worden. Wordt de tank niet volledig gelegd dan blijf de kogel in het rest water zijn werk doen tot 2 jaar lang. Het aanwezige niet gebruikte drinkwater blijft 6 maanden goed. Capaciteit tot 450.000 liter. (85 euro per stuk)
Na de reis;
Als je uw camperbus een tijd niet gaat gebruiken, ergens zal stallen, is het best zowel de vers water- als de afvalwatertank te ledigen. Dit is belangrijk om de groei van bacteriën in je tanks te voorkomen en vooral in de winter tegen de vrieskou.
U reinigt, ontsmet en ontkalkt best ook de watertank van je buscamper en de waterleidingen minstens 1 keer per jaar.
Als het water in de camper slecht ruikt ben je eigenlijk al te laat. Deze geur wordt veroorzaakt door de miljarden bacteriën aanwezig in het watersysteem.
Een bacterie die heel vaak in stilstaand water voorkomt is Pseudomonas. Deze bacterie kan oogontsteking veroorzaken. Andere bacteriën en virussen in grote hoeveelheden kunnen (mede) verantwoordelijk zijn voor de zogenaamde reizigersdiarree. Door een tekort aan voedsel gaat na verloop van tijd een deel van de bacteriën dood. Vervolgens doet de natuur haar werk en gaat een schimmel de “lijkjes” verteren. Vaak zal dat de zogenaamde Cladosporium zijn. Deze algemeen voorkomende schimmel is groen of zwart en wordt vaak ten onrechte alge genoemd. Het mengsel van deze micro-organismen wordt biofilm genoemd.
Schoonmaken van de watertank van je buscamper.
Er bestaan verschillende manieren en producten voor deze taak zoals;
- producten met waterstofperoxide
- product met enzymen en extracten
- citroenzuur of citroenzuur / oppervlakte actieve stof.
- daarnaast worden op internet regelmatig bleekmiddel en andere huismiddeltjes aanbevolen
Allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. Met huismiddeltjes is het altijd oppassen geblazen. Vanuit onze ervaring en bewezen effect bevelen wij echter de producten van Katadyn® en Elsan® aan.
Microbox van Katadyn® is een complete set om te reinigen, ontsmetten en te ontkalken. Deze box is een 3 stappen set om zuiver drink water te garanderen. Het is een simpele en goed omschreven manier om de problemen op te lossen gerelateerd aan bacterie en alge. Deze 3 producten werken samen maar kunnen ook afzonderlijk gebruikt worden. The set kan gebruikt worden voor verswatertanks tot 250 liter.
MT Clean 250g met geactiveerde zuurstof die de geconcentreerde alge en bacteriën oplost. MT Fresh 250g met natuurlijke citrus zuren verwijderd geuren en slechte smaken. Micropur Forte 100ml conserveert en beschermd water tegen bacteriële groei gedurende 6 maanden. (49,50 euro per set)
Elsan® schoon watersysteemreiniger ® voor drinkwatertank en leidingen verwijdert aanslag (calcium) en reinigt de verswater installatie na lange stilstand. Bij regelmatig gebruikt vermijd het muffe smaken en geuren. Dit product is kant en klaar en chloorvrij. Verkocht in 1 liter fles en behoeft 100ml per 20L tankinhoud. Na 1 nacht inwerken is het systeem gereinigd. 12,5 euro per fles
Alle producten zijn beschikbaar in de Vanomobil shop
Extra tips:
- Regelmatig inspecteren. Inspecteer iedere maand de watertank en de leidingen. Bij aanslag en vuilresten moet de hierboven omschreven reiniging en ontsmetting weer opnieuw worden uitgevoerd.
- Daarnaast kan men ook eenmaal per jaar twee buisjes gebitreiniging tabletten gebruiken op 20 liter water om de tank te ontsmetten. De tabletten oplossen en werken als bij citroenzuur. Het is aan te raden even met de camper te rijden zodat het door heel de tank komt. Pas op, dit lost het kalk niet op, dus het vervangt het reinigen met citroenzuur niet. Ook vindt de producent van deze tabletten dat ze er niet voor bestemd zijn en geeft ook geen enkele garantie dat het geen schade kan veroorzaken.
- Gebruik geen chloor en/of (schoonmaak)azijn, dit is slecht voor rubbers en tast op den duur aluminium aan, wat o.a. in de boiler is verwerkt. Sinds 2005 mogen waterleidingbedrijven ook geen chloor meer gebruiken.
- Controleer of lokaal kraanwater drinkbaar is. In sommige landen zuivert men het water niet altijd tot de kwaliteit die wij in België gewend zijn. Ook zijn de leidingnetten soms zo gebrekkig, dat allerlei verontreinigingen in de bodem een kans krijgen het leidingnet binnen te dringen.
- Het is natuurlijk altijd goed om het water voor gebruik te koken en 3 minuten te laten doorkoken.
- Gebruik liefst eigen slang en conrectors.
Heos solution adapter, handig samen met gardena slang te koop in de Vanomobil shop voor 17,50 of 24,0 euro (afhankelijk van model)